Blog

Lieve lezers…

Ik heb heel veel lieve lezers, maar soms word ik me daar wel heel erg bewust van. Bijvoorbeeld als je in een week meerdere, heerlijke reacties krijgt.

Op dinsdag kreeg ik deze reactie van collega-schrijver Roselynd Randolph:
Ik kon niet wachten tot de vakantie, dus vandaag maar “Geboren in Licht” uitgelezen. Je gaat dus niet meer in mijn koffer
Wat mij opvalt is de hoge realiteitsfactor in de manier waarop Lilith reageert. Dat is echt een verademing tov de Amerikaanse fantasy die een ander stramien volgt. Misschien is het de Calvinistische inslag van de Nederlanders (grappig, komende van een RK zuiderling) die niet zo van de heppy de peppy eindes is, waarbij we met zijn allen in gejuich uitbarsten. Je doet Lilith absoluut recht door het einde van de trilogie, die heel realistisch aandoet door alle emoties die Lilith ervaart en de beslissingen die ze neemt. Ik denk dat de manier waarop jij je trilogie hebt neergezet, duidelijk aangeeft dat de Nederlandse Fantasy absoluut niet in de kinderschoenen staat, maar zich kan meten met de beste onder de vertaalde buitenlandse boeken. De nadruk ligt echt op de persoon en de (spirituele) ontwikkeling, en dat is voor mij boeiend om te lezen. We worden erg beïnvloed door Amerikaanse media en je merkt aan de lezers dat als ze maar veel van hetzelfde voorgeschoteld krijgen, ze vanzelf gaan denken dat dit de standaard is, en dat dit goed is. (getuige de mensen die zeggen ” ik lees alleen Engels hoor!” Mmhm…) Door boeken als de Lilith trilogie, die eigenzinnig een andere kant opgaat, krijgt de Nederlandse lezer de kans, een boek te lezen dat aansluit bij onze eigen belevingswereld en lopen we niet massaal braaf achter elkaar aan op hetzelfde padje. Je bewijst dat Nederlandse Fantasy echt lééft. Zoals het bedoelt is.

castlefest1

En gisteren kreeg ik deze van Silvia Rietdijk:
Hai Kim, ik heb je Lilith trilogie met plezier gelezen. Elk deel heeft zijn eigen stem, en is boeiend op zijn eigen manier, al zijn ze alle drie intens met elkaar verweven. De omgevingen waarin het verhaal zich afspeelt vind ik sfeervol omschreven. Je roept een tastbaarheid op waardoor je je gemakkelijk in de wereld van Lilith kunt verplaatsen. Personages groeien, door de delen heen, mee met de verhaallijn, zo ontdek je telkens weer een nieuwe kant van een personage. Zo ontwikkelt er zich bij Lilith, in mijn beleving, een zachtheid die tegelijkertijd een heldere scherpzinnigheid meebrengt in het vinden van haar eigen kracht, als zij de drakenwisselaar Az-Zhara ontmoet in: Geboren in Licht. (Geweldige naam trouwens Az-Zhara. Om verliefd op te worden ) De kennismaking met Az-Zhara (en de ontmoeting met de andere draken), geeft het verhaal een boeiende extra dimensie. Hoe Lilith in Geboren in Licht het afgesneden zijn van haar eigen lichaam ervaart en dat weet te overwinnen door de helende kracht in zichzelf te vinden, heeft mij diep geraakt en vind ik een van de mooiste stukken. Dank je wel voor het delen van je verhaal, Kim! Groetjes Silvia.

Daar werd ik wel even stil van. Dat ik mensen echt kan raken met mijn verhalen. Dat ze genieten van mijn verhalen vind ik al super, maar dit is iedere keer weer heel bijzonder om te horen.

Dank jullie wel dat jullie de tijd hebben genomen om zo uitgebreid te reageren, Roos en Silvia. En ook een dank je wel aan al die mensen die dat in het verleden hebben gedaan (zoals bijvoorbeeld op Castlefest waar de foto genomen is en waar weer veel mensen naar me toe kwamen om te vertellen wat ze van de boeken vonden). Het geeft me energie en houdt me schrijvende. Die erkenning, die betekent het meest voor me. Het motiveert me enorm om weer verder te schrijven aan nieuwe verhalen.

En ook een dank je wel aan Navarth, die de trilogie beoordeelde op bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Ik hoor graag van jou. Wil je reageren, laat een reactie achter. Dank je wel!