Blog

Welkom aan boord!

Wat is het toch heerlijk als je plekken die een rol spelen in je verhalen ook daadwerkelijk kunt bezoeken.

Vorig jaar ben ik twee keer naar het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam geweest om daar het VOC-schip te bezoeken. Blind en Storm spelen namelijk gedeeltelijk aan boord van zo’n soort schip. Nou kun je natuurlijk van alles vinden op internet, maar er echt rondlopen is toch anders. Dan ervaar je het veel meer. Zoals die tweede trip, toen het koud en guur was. Dan sta je toch wel even wat anders op het campagnedek (het hoogste op het schip). Dat kan google je niet vertellen. En laat dat weer nou perfect passen bij Blind.

Dat ik twee keer ging, was eigenlijk niet de bedoeling. Bij mijn eerste bezoek bleek de kapiteinshut echter niet toegankelijk en daar wilde ik graag een kijkje nemen. Dus een paar maanden later ging ik nog een keer. Dat bleek achteraf een gouden zet. Naar aanleiding van mijn eerste bezoek had ik al wat scènes geschreven, maar ik liep toch tegen een paar dingen aan. Daar kon ik de tweede keer beter op letten. Ook kwam ik die tweede keer in een rondleiding terecht, waar ik dan weer interessante weetjes opving over vrouwen aan boord en het gebruik van de WC.

Nu Blind zover klaar is, wil ik jullie een aantal foto’s laten zien die ik heb gemaakt. Zo kunnen jullie ook alvast een kijkje nemen op de plek waar Kiril en een aantal andere personages terecht komen.

Deze hutten heb ik aan Kiril gegeven. Terwijl ik daar tekeningetjes zat te maken en te bedenken wie ik waar zou plaatsen, waande ik me heel even de generaal die over zijn kaarten gebogen zat. Kiril doet dat in Blind trouwens in de ruimte ernaast. Hij heeft dan ook een potje blauwe inkt en een penseel om de kaart in te kleuren. Maar waarom dat is…

 

Dit is de WC voor de belangrijkste mensen aan boord (er zijn er zelfs vier van: twee aan stuurboord en twee aan bakboord). Dit had ik dus nooit zelf kunnen verzinnen. Waarschijnlijk werd het dan een emmer waarvan de inhoud telkens overboord werd gegooid. De matrozen hadden trouwens een ander plekje, helemaal voor op het schip, niet beschut tegen regen of wind.

 

Op het campagnedek speelt een hele belangrijke scène, maar nu ik deze foto terug zie, klopt het niet zoals die nu op papier staat. Ik had er geen rekening mee gehouden dat er een mast staat. Gelukkig volgt er nog een herschrijfronde en daarna nog drie redactierondes. 😉

 

In Blind zijn geen scènes op het overloopdek, waar de matrozen in hangmatten tussen de kanonnen slapen, maar misschien komt dat nog in Storm. In een museum wil ik echter alles uitproberen, vandaar dat ik ook even in zo’n hangmat moest (nadat ik de kindjes er had uitgejaagd).

 

Dit is een foto van mijn notitieblok met daarin een plattegrond van de bovenste hutten. Zo kan ik nog eens terugkijken hoe het ook alweer zat. Ook heb ik aan de hand hiervan een indeling gemaakt wie waar verblijft. In mijn verhaal zitten de hutten erg vol, omdat er veel meer mensen aan boord zijn dan waar het schip voor was gebouwd. Behalve de kapiteinshut, natuurlijk. Wie daar zit, daar kom je wel achter als je Blind leest. Kiril is het in ieder geval niet. Die zit een dek lager.

 

Hierbij dus weer een tipje van de sluier van Blind. 😉 Dit boek wordt verwacht in augustus. Nog heel even geduld dus. Neem ondertussen rustig een kijkje op mijn nieuwe website. Daar vind je nog meer sneak peaks en ander leuks.

Tot snel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Ik hoor graag van jou. Wil je reageren, laat een reactie achter. Dank je wel!