Blog

Een debuut! En nu?

Proza Pitchen, ik vind het een mooi initiatief. Ik wilde dat zoiets bestond toen ik debuteerde met ‘Hydrhaga’. Dan had ik de kans met beide handen aangegrepen. Ik ben inmiddels alweer vier boeken verder, dus ik kom niet meer in aanmerking, maar ik kan wel gehoor geven aan die andere oproep: deel jouw ervaringen over het aan de man brengen van je debuut.

Nou kan ik hier een hele lijst posten over wat ik allemaal heb gedaan (van signeersessies bij V&D tot alle mogelijke media aanschrijven in de hoop dat ze mij en mijn debuut ontzettend interessant vonden), maar ik heb besloten dat niet te doen. Ik houd het liever bij wat algemenere tips. Want wat voor mij werkte, hoeft voor een ander niet hetzelfde op te leveren en wat bij mij niet goed ging, kan jou wellicht wel bij De Wereld Draait Door aan tafel krijgen.

Het belangrijkste is eigenlijk dat je een manier zoekt die bij je past. Ben jij enthousiast en wil je op iedere markt staan en roepen dat dit boek een ‘must read’ is, doe dat dan vooral. Ga jij verkleed flyers uitdelen tijdens carnaval en geniet je enorm terwijl je dat doet, laat je dan vooral niet tegenhouden. Ben jij iedere minuut op Facebook te vinden, verspreid het woord dan op die manier. Wees enthousiast over je verhaal en over hoe je het promoot en dan slaat dat vanzelf over op anderen, waardoor ze nieuwsgierig worden en je boek gaan lezen.

Zorg voor kwaliteit in je uitingen. Waarschijnlijk heb je veel tijd en zorg besteed aan je verhaal, dus besteed net zoveel zorg aan de manier waarop je de wereld laat kennismaken met je boek. Flyers die uit een printer komen rollen waarvan de inkt bijna op is, overtuigen niemand. Hetzelfde geldt voor de veelvoorkomende boektrailer, die de schrijver zelf in elkaar knutselt. (Gelukkig gaat daarvan het niveau de laatste tijd omhoog. Wil je er een zien die zelf in Italië werd besproken? Hier vind je de trailer die ik maakte voor de Lilith trilogie.)
Bedenk hoe je je boek wilt promoten en wees bereid om daarin te investeren. Of doe het niet. Breng niet iets naar buiten dat de indruk wekt dat je genoegen neemt met slechte kwaliteit, want de lezer zal denken dat je met dezelfde maatstaven je boek op de markt hebt gebracht.

Neem jezelf en je verhaal serieus. Val ik in herhaling? Nee, eigenlijk niet. Behoeft dit uitleg? Ook niet, denk ik. Neem jezelf serieus, want als jij het al niet doet, hoe kun je dan verwachten dat een ander het wel doet? Dus doe het niet af als iets wat niet veel voorstelt, maar wees trots.

Al deze dingen zijn natuurlijk ook van toepassing op de Proza Pitches. Schrijf iets waardoor de mensen jou en je boek leren kennen, wees creatief en kritisch, zorg voor kwaliteit en neem het serieus. Misschien bereik je niet iedereen door het op jouw manier te doen, maar waarschijnlijk wel de mensen die van jouw verhaal zullen genieten.

Succes!
Kim

PS. Wat doe ik om mijn zesde boek ‘Prooi’ te promoten? Ik ben de samenwerking met de band Seven Waters aangegaan. Zij hebben een nummer geschreven over ‘Jager en Prooi’ en nu willen we daar nog een gave videoclip bij laten maken. Boektrailer 2.0, zeg maar. Of het gaat werken, weet ik niet, maar in ieder geval hebben we veel plezier terwijl we er aan werken. Hunter’s Prey zie je hier.

 

(Deze blog verscheen op 12-01-2015 op Hebban.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Ik hoor graag van jou. Wil je reageren, laat een reactie achter. Dank je wel!